blogi

Ruoka - aikamme epäjumala

Televisio on nykyaikana täynnä kokki- ja ruokaohjelmia. Jokainen kanava suoltaa ulos kokkisotaa, Sukulaa, Ramseyta ja illallisten arvostelua. Kaiken huippuna on lähes ällöttävät mittasuhteet saavuttanut komediakeittiö, joka nimensä mukaan todellakin on "täysin pasta show." Kun spagetit heitetään toisen rinnuksille se on "ihan kamalan hauskaa." Kukaan keittiössä temmeltävistä näyttelijöistä ei anna rahtusenkaan painoarvoa sille ajatukselle, että edelleen Afrikassa on monin paikoin vakava nälänhätä.

Mutta kohta asiat muuttuvat.

Minä kuulun siihen ikäluokkaan, jolle ruokapöydässä sanottiin: "Ruualla ei saa leikkiä tai Jumala ottaa ruuan pois." Lautanen piti syödä tyhjäksi ja toisin kuin esim. Italiassa - ruokailutilanne ei ollut se sosiaalinen perheen yhteinen rupatteluhetki. 60-luvulla vietetty nuoruus oli turvallista, mutta vakavaa aikaa surprise

Mutta ottaako Jumala todellakin ruuan pois?

Sitä sopii ihan oikeasti kysyä. Jos tarkastelemme Raamattua, niin vastaus on selkeä kyllä.  Hän ottaa ruuan pois! Me elämme lopunaikoja ja maailma juoksee kohti vääjäämätöntä loppunäytöstään johon kuuluvat Peto, Antikristus ja Väärä Profeetta. Raamattu lupaa myös hirvittävän Googin sodan ja monia mittavia luonnon- ja talouden mullistuksia ennenkuin Jeesus palaa takaisin Öljymäelle. Mutta sitä ennnen Hän lupaa ottaa ruuan pois; ts. maailmaan tulee NÄLÄNHÄTÄ! Jopa meidän vauraaseen Suomeenkin!

Nykyajan cityvihreälle, joka on täysin erkaantunut luonnosta jota he mukamas suojelevat, tämä saattaa kuulostaa oudolle, mutta Jumalan Sana on Jumalan Sanaa - muuttumatonta ja todeksi havaittua. Ruuasta on tullun meidän EPÄJUMALAMME. Me elämmä postmodernia aikaa ja tähän aikaan kuuluu selfiet, narsisimi, hekuma ja oman itsensä rakastaminen. POSTMODERNISMI on silmän palvonnan kulttuuria josta esim. selfiet ovat yksi näkyvä osa sitä. Moni on menettänyt henkensäkin ottaessaan selfietä joko autoa ajaessaan tai vuoren harjanteella roikkuessaan.  Myös facebook ruokkii omalta osaltaan tätä oman minän rakastamisen kulttuuria; et voi kohta käydä vessassakaan ilman, että toitottaisit siitä facebookissa. Tämä aika on twitterin, tinderin, whatsupin, snäpin ja mystoryn aikaa.

Tämä aika siis palvoo omaa minää ja kaikkea mikä siihen liittyy. Siksi ihmiset eivät enää alota ruokaansakaan ennenkuin ovat kuvanneet annoksen.  Istuin toissakesänä Pirkkalan Bauhausin kahviossa kahvilla ja viereiseen pöytään istahti ko. paikan työntekijä. Hän oli juuri aloittamaisillaan ruuan, mutta sanoi sitten vastapäätä istuvalle työtoverilleen: "Ei kyl tää on kuvattava." Hän kaivoi esille kännykkänsä ja kuvasi annoksen: nakit, nokare muusia ja tilkka kastiketta. Olimme vaimon kanssa ihmeissämme - emmehän kuitenkaan istuneet Kalastajatorpan ravintolassa gourmet-menu edessämme, vaan rautakaupan kahviossa. En tiedä eksyikö tämäkin kuva ko. myyjän facebookkin tai snäppiin - mene ja tiedä., mutta sen tiedän, että aikamme on muuttunut terveestä epäterveeksi. Sen sijaan, että palvoisimme Luojaa, palvomme luotua. Ihmisviisaus, tekniikka, nautinto ja kaiken pohjalla MINÄ ITSE on tullut meille tärkeämmäksi kuin se, joka meidät on luonut. Olemme siis hyvin kaltevalla pohjalla ja moni on jo alkanut luisumaan huomaamattaan ja luisu tulee vain kiihtymään.  Siksi ei tavallaan ole kovinkaan yllättävää, että juuri ruuasta on tullut aikamme HEDONISTINEN huipentuma. Sen sijaan, että kysyisimme papeilta tai sananjulistajilta neuvoja, kyselemme neuvoja tatuoiduilta kokeilta; niinkuin he olisivat joitain yli-ihmisiä. Yksi postmodernin kulttuurin silmiinpistavimmistä ominaispiirteistä onkin narsististen ihmisten esiinmarssi. Me ihailemme muotisuunnittelijoita, kokkeja, bloggaajia, ym. ja nämä ihmiset saavat palsta- ja bittitilaa huomattavan paljon.  Tämä 10-luku muistuttaa kovasti iloista 20-lukua. Siksi arvelen, että sen loppukin on samanlainen; pörssiromahdus, lama ja monille jopa nälänhätä. Mikään ei ole maailmassa muuttunut.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kanattaisi mennä Hurstin leipäjonoon katsomaan mitä ihmiset syö.
kauppojen -30%parasta ennen ja EU-ruoka-apua n.4milj/kg/vuodessa.
Jo-93 lähtien. Eli Ahon hallituksesta jossa kristillisetkin oli leikkaamassa köyhimpien toimeentulotukea.Samoin työttömien tukia.

Ne päätökset tuli Argadian mäeltä ei "yläkerrasta".Poliittisia "arvovalintoja"!

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Arto. Siirrä kaikki uskontosi tuonne vapaavuoron puolelle ja tule takaisin, kun olet realismin kanssa oikeassa ajatussuunnassa tänne Uuden Suomen Puheenvuoroon.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Mutta niin se vain Lehkamokin poseeraa nojaillen urheiluauton konepeltiin ja kuvailee, miten upea tunne on tarttua rattiin ja päästää hevosvoimat valloilleen, ja vieläpä pahoittelee, että siitä riemusta joutuu maksamaan niin paljon veroja.

Mutta ei sen puoleen, minäkään en voi sietää kokkausohjelmia enkä ruoan tärväämistä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

On hyvä, että nostetaan esiin nykyisen mässäys- ja elostelukulttuurin 'sietämätöntä keveyttä' - ja ennen kaikkea sen turmiollisuutta. Kovin harvassa ovat nykyään ne henkilöt, jotka Lehkamon edustamalla jyrkkyydellä rohkenevat tarttua aiheeseen.

Ruoka on yksi nykyajan epäjumalista, se on totta, kirjoittaahan Paavali: "heidän loppunsa on kadotus, vatsa on heidän jumalansa, heidän kunnianaan on heidän häpeänsä, ja maallisiin on heidän mielensä". Fil.3:19

Epäjumalia on tosin ruoan lisäksi lukuisia muitakin. Hengellistä termiä käyttääkseni ne löytyvät lihan himoista, joihin jokaista vetää hänen synnillinen oma luontonsa:

"Mutta lihan teot ovat ilmeiset, ja ne ovat: haureus, saastaisuus, irstaus, epäjumalanpalvelus, noituus, vihamielisyys, riita, kateellisuus, vihat, juonet, eriseurat, lahkot, kateus, juomingit,

mässäykset ja muut senkaltaiset, joista teille edeltäpäin sanon, niinkuin jo ennenkin olen sanonut, että ne, jotka semmoista harjoittavat, eivät peri Jumalan valtakuntaa." Fil.5:19-21

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Ruoka on hyvä asia, mutta ei aina hyvää edes mielenterveyttä ajatellen. Ylilihava olemus peilissä, olen taas lähellä sitä möhömahaa, jota aikanaan sain laihduttaa työllä ja tuskalla veke. Kuitenkin, ruualla on monenlaista historiaan liittyvää totuutta. Yksinäisetkin syövät lapsena sitä lohtuunsa, kun alkoholi ei vielä ole osa omaa elämää. Kun tarjotaan, kun on varaa, niin ostetaan ja lihotaan. Olen blogistin kanssa (jos ymmärrän hänet oikein) samaa mieltä, että vääränlainen pelleily "markkinamömmöjen" kanssa ajaa maailmaa ahneen ikävään loppuun. On muistettava että ruokapaikat, myös kaupat, myyvät myytävänsä rahan vuoksi, kermakastikkeella kuorrutettuna totuutena. Joku saisi tutkia että mitä kaikkea väärää tällä tehdään, kärsivä ihminen unohtaen. Tasapaino saavutetaan työllä, myös vihanneksilla, ei ainoastaan juhla-aterioilla juhlissa. Paavi sanoi sen suoraan, että ei ole markkinapelle kännyköitä varten, vaan hänellä on painavaa asiaa. Kuunnelkaa siis; "elämme jo kolmatta maailmansotaa", sanoi hän joitain aikoja sitten. Kauanko kahvia riittää kaikille.

Toimituksen poiminnat