blogi

Myös Suomen lähetystö Jerusalemiin

Yhdysvaltain presidentti DONALD TRUMP on pitänyt jälleen yhden vaalilupauksistaan ja todellakin siirtänyt ( tai on siirtämässä ) Yhdysvaltain lähetystön JERUSALEMIIN. Samalla hän tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Päätös on oikea, Raamatullinen ja hyvä. Myös Suomen tulisi seurata samoissa jalanjäljissä ja siirtää lähetystönsä Jerusalemiin ja samalla tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Suomi on aina kulkenut eturintamassa oli sitten kyseessä naisten äänioikeus tai mikä tahansa muu edistyksellinen asia. Miksi emme siis nyt tekisi samoin ja samalla antaisimme vahvan signaalin maailmalle: Me tuemme ja siunaamme Israelia!

Miksi on niin tärkeätä SIUNATA Israelia?

Raamattu kehottaa monessakin eri yhteydessä tekemään niin  ja onneksi Yhdysvalloissa on nyt sellainen presidentti, joka ottaa nämä kehoitukset tosissaan. ”Minä siunaan niitä, jotka siunaavat sinua ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat” (1. Moos. 12:3) ja sama jae jatkuu vielä: "ja sinun saamasi siunaus tulee siunaukseksi kaikille maailman kansoille." Eli eri maailman valtioiden suhtautuminen Israeliin on hyvinkin oleellinen asia  siunausten kannalta. Raamattu sanoo myös Sak 12:2  "Katso, minä teen Jerusalemin juovuttavaksi maljaksi kaikille kansoille yltympäri, ja myös Juudan kohdalle se on tuleva Jerusalemia piiritettäessä. 3. Ja sinä päivänä minä teen Jerusalemin väkikiveksi kaikille kansoille: kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä; ja kaikki maan kansakunnat KOKOONTUVAT SITÄ VASTAAN."

Tuo ylläoleva viimeinen jae toteutuu nyt silmiemme edessä, sillä viha Israelia vastaan on jo käsin kosketeltavaa. Mutta se toteutuu selkeästi myös Jerusalemin kohdalla. Jerusalem on nostettu maailman huomion polttopisteeseen ja tälläkin hetkellä kansojen johtajat puuhaavat juonia sen jakamisen suhteen yms. Sentähden meillä Suomessa on nyt  nk. "tuhannen taalan paikka" valita tiemme tästä eteenpäin - jatkammeko tällä sukupuolineutraalin kirouksen tiellä vai teemmekö edes yhden Jumalan mielen mukaisen päätöksen ja alamme sinunata Israelia ja myös osoittaa sen käytännössä ja teoissa eikä vain sanoissa? Raamatun sana ei voi raueta tyhjiin ja se totisesti lupaa tehdä Jerusalemista väkikiven ja juovuttavan maljan kaikille kansoille.

Paavalia lainaten voimme sanoa, että turha on potkia tutkainta vastaan, joten tehkäämme 100 vuotisena kansakuntana oikea päätös lähetystömme sijainnin suhteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minä, Karjalan evakko suren Palestiinan evakoiden kovaa kohtaloa.

Venäjä jumalan avulla anasti kotiseutuni, mutta meitä ei pantu piikkilankojen sisään keskitysleireihin.

Juutalaiset valloittivat jumalansa avulla Palestiinan. Henkiin jääneet pantiin keskitysleireihin heidän omalla maallaan. Gazassa heidät on eristetty jo sukupolvien ajan.

Eikö jumalan valittu kansa muista omaa holokaustiaan mitä heille tehtiin?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Nykyinen Gaza on paratiisi verrattuna aikaan jolloin se oli Egyptin hallinnassa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Nykyiset Gazaan eristetyt piruparat yrittävät päästä vapauteen kaikin keinoin, kaivelevat tunneleita jatkuvasti.

Eikö aikoinaan Saksan vastaavissa leireissä oltu paljon tyytyväisempiä? En ole kuullut että niistä olisi pyritty vapauteen, kaiveltu tunneleita.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Ai senkö takia he tunneleita kaivavatkin? Huh...täytyy sanoa, että olipahan taas kommentti.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen Vastaus kommenttiin #5

He kaivavat tunneleita, jotta saisivat ruokaa, lääkkeitä, polttoaineita, rakennustervikkeita, juotavaa ja muunlaista apua.

Toki he kaivavat tunneleita, jotta pääsisivät myös pois.

Voisitko kertoa mikä on oma näkemyksesi tunneleista.

En keksi enkä löydä mitään järkevää syytä, miksi lähetystö pitäisi siirtää Jerusalemiin. Tekstissäsi ei niitä myöskään ollut.

Edit:
Mitä tarkoittaa väkikivi tai vuotava malja?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #34

Liialliseen naiviuteen ei pidä sortua niiden tunneleiden rakentamisenkaan suhteen.

Niitä kun hyvin ilmeisesti käytetään myös terrori-iskujen tekemiseen, joka sinun listauksestasi jäi pois. Miksiköhän?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Kankaanpää Jyrki

Pääseekö vapauteen vain, jos kuolee, kun on ensin tunnelia pitkin mennyt tekemään Israelin puolelle terrori-iskun?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Yläpuolella oleville osin huumorikommenteille voisi antaa suosituksen, mutta koitan pysyä asiallisena, aiheen arkaluonteisuus huomioiden.

Sen sijaan Leo Miralalta toivoisi roimasti vähemmän yksisilmäisyyttä.

Israel tehnyt ja tekee myös virheitä, mutta kovin sinisilmäinen en soisi kenenkään olevan palestiinalaisten motiivien suhteen.

Palestiinalaisten itsensä ja hengenheimolaisten aatoksissa vilahdellessa toive israelilaisten ajamisesta Välimereen ja vastaavaa, kovin suorasukaisesti en menisi uskomaan ko. puolen uhripuheita, joita kyseisestä asetelmasta käsin on varsin helppo viritellä. Ja joihin ovat huomanneet median helposti, naivilla tavalla tarttuvan.

Merkityksetön tuskin on kateudenkaan rooli. Juutalaiset ovat luoneet nyky-Israelista vauraan valtion kansalle tyypillisellä etevyydellään, mikä istuu melko huonosti kilpailevaa uskontokuntaa edustavien naapurien pirtaan.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #10

Palestiinalaisten itsensä ja hengenheimolaisten aatoksissa vilahdellessa toive israelilaisten ajamisesta Välimereen. Merkityksetön tuskin on kateudenkaan rooli.
............

Eikö ole aika lapsellista perustella Palestiinalaisalueiden miehitystä ja sinne rakennettuja siirtokuntia Palestiinalaisten pahuudella ja heidän kateudella?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #29

Lapsellista tässä kohdin taitaa olla ainoastaan olkiukon rakentelusi ja sen kimppuun käyminen.

En missään kohdin käsitellyt Palestiinalaisalueiden miehitystä enkä sinne rakennettuja siirtokuntia. Totesin, että Israel myös tehnyt ja tekee virheitä, ja esiinnostamasi asia on mahdollisesti yksi sellainen.

Huomioiden kuitenkin asioiden monisäikeisyys ja -mutkaisuus kyseisessä pohjukassa, luulen, että vaatisi huomattavaa perehtymistä alueen historiaan ennen kuin suurempia johtopäätöksiä yksittäisten toimien paheellisuudesta voi vetää.

Kommenttisi itsessään antaa viitteitä mutkien oikomisesta, minkä vuoksi en usko sinullakaan kovin kummoista asiantuntijuutta alueen suhteen olevan. Vaihtoehtoisesti asiantuntijuutesi on mediasta ilman mediakritiikkiä imeskeltyä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #40

En missään kohdin käsitellyt Palestiinalaisalueiden miehitystä enkä sinne rakennettuja siirtokuntia. Totesin, että Israel myös tehnyt ja tekee virheitä, ja esiinnostamasi asia on mahdollisesti yksi sellainen.
............

Hei hulinaa, sinun mielestäsi 50-vuotta jatkunut, Palestiinalaisten elämän jokapäiväiseksi helvetiksi tekemä miehitys on vain "yksi Israelin mahdollisesti tekemä virhe" :)

Taidat olla huumoriveikkoja :)

Ihan mielenkiinnosta kysyisin mitähän mahdoit sitten tarkoittaa ellet miehitystä, se kun ei lukijoille selvinnyt?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Mirala voisi perehtyä seuraavan tutun sanonnan substanssiin: "O sancta simplicitas".

Ei sen puoleen; yksinkertaisuus voi joskus olla suoranainen hyve. Mutta Leon esittämä tunnelikuvaus ja 'judenfrei'-tyyppinen lähi-idän ratkaisu edustavat sitä huonompaa versiota.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mirala kirjoitti: " saksalaiset lääkärit ja terveydenhoitajat huolehtivat ..."

Tri J.Mengelen vastaanotto oli auki valkoisine hentoine sisarineen, juurikin niin. Myös seuraleikkejä ja hauskoja harrastuksia oli tarjolla mielen ja ruuminkunnon ylläpitämiseksi.

Ja Gazassa palestiinalaisten ja YK:n vastaanotot Israelin sotavaltio pommittaa.

Epäilenpä, ettei vertautumista kannata lähteä vesittämään.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #39

Mengelellä taisi olla omat tutkimuslaitoksensa tieteellisiä kokeiluja varten. Lavantautia ja muita yllättäviä epidemoita oli jotka nostivat kuolleisuutta yli keskiarvon. Leiriläiset ja vartijat pelasivat jalkapalloa keskenään,seuraleikeistä en tiedä.

Nämä kiihkokristityt ja -juutalaiset ovat pahempia kuin putinistit, heidän puolella on jopa ylivoimaiset taivaalliset sotajoukot. Täytyy täältä alakerrasta vähän tökkiä:)

Keväällä kaveri teki kuolemaa, hän ehti esitellä minulle holokaustin totuutta, mitään pahaa saksalaiset eivät tehneet juutalaisille. Kaikki pahat puheet ovat Hollywoodin keksintöä!

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo Vastaus kommenttiin #41

Leo, holokaustin kieltäminen menee mulla aika lailla yli hilseen joten enää et kommentoi blogiini.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka Vastaus kommenttiin #43

Ei kannata sitten itsekään itkeä siitä sananvapauden sensuroimista jos saat ite banneja muihin blogeihin :)

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Heti kun Israel tunnustaa Palestiinan valtion ja Itä-Jerusalemin sen pääkaupungiksi voisi Suomi minun puolestani siirtää Israelin lähetystönsä Länsi-Jerusalemiin.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Varsin sotaisan toivomuksen esität.
Israel on kuitenkin nuori valtio Jerusalemin pitkässä historiassa.

Trumpin on pakko tehdä jotain kun Kiina vastustaa Pohjois-Koreaan hyökkäämistä.
Kaikki viimeaikaiset USAn presidentit ovat tuhonneet jonkun valtion.
Venäjä olisi varmaan halukas samaan mutta on onneksemme niin köyhä.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Israelin valtion "nuoruudesta" voi olla monta mieltä.

Kuningas Daavid teki Jerusalemista Israelin pääkaupungin n. 3000 vuotta sitten. Hänen poikansa kuningas Salomo rakensi Jerusalemiin ensimmäisen Herran temppelin, jonka babylonialaiset tuhosivat v. 586 eKr. Toinen temppeli rakennettiin samalle paikalle 70 vuotta myöhemmin. Tämän temppelin täydennysrakentamisen suoritti kuningas Herodes, ja se vihittiin v. 18 eKr. Roomalaiset tuhosivat temppelin vuonna 70. Keisari Hadrianus rakennutti paikalle Jupiterin temppelin, jonka keisari Konstantinus hävitti 300-luvulla ja rakensi paikalle kirkon. Muslimit valloittivat Jerusalemin v. 638 ja rakensivat temppelivuorelle al-Aksa moskeijan ja myöhemmin kalliomoskeijan.

Niin että kyllä sillä paikalla melkoinen historia on takanaan ja varmaan edessäänkin.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Nimenomaan. Jerusalem on aina ollut juutalaiskansan pääkaupunki. Lisäksi Raamatussa ilmoitetaan hyvinkin tarkkaan koko Israelin rajat. Asiassa ei pitäisi olla mitään epäselvää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #19
Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo Vastaus kommenttiin #20

Kuningas Daavid eli ja perusti Jerusalemin ENNEN kuin Rooman valtakunta levisi Lähi-Itään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

Minkä aikainen Rooman valtakunnan kartta olisi mielestäsi nykyään validi?

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo Vastaus kommenttiin #22

Ole huoleti. Kyllä Rooman valtakunta tulee taas uudelleen. Lue Raamatusta Danielin kirjasta Nebukadnessarin näky kuvapatsaasta. Lantio ja jalat edustavat Itä- ja Länsi Roomaa. Nyt elämme aikaa jossa enää "varpaat" ovat toteutumatta. Kaikki muu on jo historian saatossa toteutunut. Kyseessä on kymmenvaltioliitto entisen Rooman valtakunnan alueelle (EU). Myös Hitlerin Nazi-Saksassa oli samoja elementtejä mitä Rooma aikoinaan edusti. Eli tulemme vielä kerran näkemään vastaavan petovallan nousun.
Mutta Rooman valta tai kartat eivät tee tyhjäksi sitä tosiasiaa, että Jerusalem on ollut aina Juutalaiskansan pääkaupunki. Paljon ennen Roomaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #23

"Lue Raamatusta Danielin kirjasta Nebukadnessarin näky kuvapatsaasta."

Vai lukisinko Nostradamuksen ennustuksia, sanotaankohan niissä mitään;)

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #19

Eiköhän ne rajat ole muuttuneet siellä sun täällä kahdentuhannen vuoden kuluessa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #27

Kuningas Daavid vaimoineen ja sivuvaimoineen taisi hallita siinä 3000 vuotta sitten.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #19

"Israel" on koottu maahanmuuttajista "mamuista" ennestään asutulle alueelle kuin käenpoika työntäen muut ulos aseillaan.

Amerikkalaisilla on ymmärtämystä tähän kun itsekin ovat mamuja syrjäyttäen intiaanit mutta yleensä rauhaa rakastava suomalainen?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Yksi elefantti lasikaapissa riittää, Suomen ei pidä siihen osallistua.

YK:n turvallisuusneuvosto hätäkokoukseen – Trump julisti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/yk-n...

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Palestiinalaisille on jaettu Brittiläisen mandaatin itäinen alue, Jordan-joesta itään.
Siis nimenomaan Transjordania, joka nykyisin tunnetaan Jordanian kuningaskuntana, on palestiinalaisten valtiolle tarkoitettu laaja alue. Sen pinta-ala on 89.342 km². Israelin pinta-ala on siitä vain alle neljännes, 20.911 km²!

Miksi palestiinalaiset änkeävät väkisin Israelin valtion alueelle; siinä on vakava kysymys, johon kannattaa tutkia vastausta alueen historiasta ja kansainvälisoikeudellisista sopimuksista.

"Britit rajoittivat kuitenkin juutalaisen kansankodin maantieteellisen alueen Palestiinassa Jordanjoesta länteen ja antoivat itäisen osan Palestiinasta asteittain Hasemiittien hallittavaksi. Alueen laajentuminen itään mahdollisti tuolloin Trans-Jordanian Kuningaskunnan synnyn, ja myöhemmin uudelleen nimetyn Jordanian synnyn vuonna 1950.

Brittiläiseen Palestiinan mandaattialueeseen kuului aluksi myös Transjordania, nykyinen Jordania, josta kuitenkin jo vuonna 1922 tuli autonominen emiirikunta ja toisen maailmansodan jälkeen itsenäinen kuningaskunta."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Palestiina_(alue)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Eivät palestiinalaiset "änkeä" Israelin valtion alueelle vaan lähinnä omalleen, koska vuonna 1967 miehitetty Länsiranta oli jo ennen vuotta 1948 lähes kokonaan arabien asuttama.

Toisaalta Palestiinan mandaattialuetta Jordan-joen länsipuolellakaan ei määritelty tulevan Israelin valtion yksinoikeudeksi kuten joskus väitetään.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Esitin oman yleisnäkemykseni, joka on vähintäänkin kiistanalainen - sen myönnän.

Aihepiiri on monessa suhteessa tulkinnanvarainen ja herkkäkin. En nyt lähde siitä pidemmälle 'kannuja valamaan'. Koskelaa lainaten: "Se on se pienimmän riesan tie".

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

On äärettömän hyvä, ettei Kristillisdemokraatit nimenneet omaa presidenttiehdokasta. Kun puolueen ulkopoliittinen osaaminen on äärettömän ohutta ja näyttää, että ulkopoliittisiakin päätöksiä johdetaan uskonnollisesta opuksesta, on hyvä olla antamatta tälle fundamentalistiryhmittymälle päätösvaltaa mistään maallisista asioista.

Toivon sydämeni pohjasta, ettei hallitusneuvottelut ikinä tarvitse mukaansa tätä äärikonservatiivista puoluetta.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Niemeläiselle täydet pisteet. Kirjoitukseen on helppo yhtyä, ja teen sen mielelläni.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Ja tässä vielä muistin virkistykseksi, kertaukseksi ja opiksi mistä oikeasti on kyse: https://www.israelvideonetwork.com/1-million-simpl...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ja siinähän tämän blogin yksipuolinen tarkoitus tulikin vahvistetuksi.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Asiaa voidaan katsoa myös toisesta näkökulmasta. Ristiretkien aikana Euroopan valtiot perustivat siirtokuntia Jerusalemiin. Lähetystöt voisivat, jos ei muuten niin symbolisesti, jatkaa tätä vanhaa perinnettä.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

"(...) jatkammeko tällä sukupuolineutraalin kirouksen tiellä (...)"

Kun Lehkamo nyt ujutti sukupuolineutraaliusasiat tähänkin kirjoitukseensa, niin mainitaanpa, että Israelissa ovat laillisia maan ulkopuolella solmitut sateenkaariavioliitot ja Wikipedian mukaan selvä enemmistö israelilaisista kannattaa samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta sekä oikeutta adoptioon ja kohdunvuokraukseen. Siinäkin mielessä melko edistyksellinen maa.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Israelia on edustanut myös Euroviisuissa jo 20 vuotta sitten ensimmäistä kertaa transukupuolinen mies :)

Arto ei varmaan tätäkään tiennyt.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#47. Ja vieläpä voitti Euroviisut, vuonna 1998.

Laulaja oli Dana International, joka edusti Israelia toisenkin kerran, vuonna 2011.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Hyvä Trump! Ehkäpä Trump saa jotain aikaiseksi. Ennen Trumppia ei kukaan saanut mitään tehdyksi. Aikaa oli.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Aikaansaannos se kaaoskin on.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kaaosko jotain uutta nykymenoon?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sipilä vastasi eduskunnan kyselytunnilla KD:n Östmanille että Suomen kanta ei muutu. Sen pituinen se.

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201712072200587...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olisi kuitenkin toivottavaa, että Suomi noudattaisi kansainvälistä lakia ja siihen kuuluvia YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia, m.m. n:ro 478, vaikka USA ei niin tekisikään. Meidän ei ole syytä lähteä samanlaisille laittomuuksien teille.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Kaikki Yk;n päätöslauselmat koskien Israelia,ovat olleet uhka sen turvallisuudelle,siksi niitä ei ole voitu toimeenpanna,senkin kaikki tietää,mutta propaganda suoltaa jotain muuta!
Kannattaa muistaa,että Israelin on voitettava jokainen sota,mikäli ei voita,Israel lakkaa olemasta!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ei kai Pirppu vain tarkoita, ettei kansainvälinen laki koske Israelia mutta kaikkia muita sen ympärillä ja muualla?

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu Vastaus kommenttiin #51

Kansainvälinen laki ei onneksi ole koskenut Israelia,jos olisi,ei olisi koko Israelia,vaan juutalaiset olisi ajettu mereen jo ajat sitten !

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo Vastaus kommenttiin #52

Tätähän vihervasemmisto ja moni muukin täällä Suomessakin haluaa. Valtava viha Jumalan omaisuuskansaa ja Luvattua maata vastaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #52

Jos kansainvälinen laki koskisi Israelia kaikessa ankaruudessaan, Iraelin rajat menisivät kai näin: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Hullujen uskovaisten höpinöitä, joille ei ihmishenki mitään merkitse.

Sitten saadaan taas tapella ja ampua, ja sitten jenkit taas voi myydä enemmän aseita.

Kaikilla on sitten kivaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vuonna 1987 ulkoministeri Shimon Peres neuvotteli Länsirannan tilanteeseen ratkaisun, joka kelpasi jordanialaisille ja palestiinalaisille, mutta hänen oma pääministerinsä Jitzhak Shamir ilmoitti, että Israelille kuuluu kaikki maa Jordanista länteen.

Ajoittain on Israelista sen jälkeen kuultu järjen ääniä: Peresin lisäksi Jitzhak Rabinilta ja Ehud Barakilta. Nykyinen Bibi Netanyahun oikeistohallitus on kuitenkin Israelin historian ja ehkä Maapallon nykyhetken rasistisin.

YK ja EU jaksavat vielä kannattaa kahden valtion ratkaisua, kuten Suomen valtio ja minäkin, mutta sitä tuskin tulee. Etelä-Afrikan tapainen kehitys on edessä ja enemmistö rupeaa hallitsemaan koko Palestiinaa.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Jaa-a miltähän Suomesta ja suomalaisista tuntuis, jos Venäjä ja Kiina vaan päättäis yhtäkkiä perustaa oman pienen sosialistisen valtion vaikkapa Keski-Suomen maakuntaan? Ja rakentaisivat vielä muurin sen ympärille, niin että elintarvikkaista ja lääkkeistä olisi jatkuvasti pulaa + vielä välillä huvikseen pommittaisivat aina paikkaa milloin mistäkin syystä.

Asia pitäisi vain hyväksyä koska muut nyt päätti näin tehdä kysymättä Suomelta yhtään mitään???

Tuomo Pullinen

Minkähän takia kahden valtion vaatimusten yhteydessä ei juuri koskaan esitetä karttakuvaa suunnitelmasta?
Johtuiskohan siitä, että lapsikin ymmärtää sen nähdessään olevan mahdoton vaihtoehto.

Käyttäjän pauliojala1 kuva
Pauli Ojala

Käynnissä on median I maailmansota. Jo PLO:n artiklassa 1964 uhrattiin palestiinalaiset "etujoukkorooliin" - provosoimaan laajemmat rintamat juutalaisia vastaan. PLO:n perusti Arabiliitto, eivät suinkaan palestiinaiset. YK:n ihmisoikeuskomission tuomioista 80% sylkee Israelia 2012-2016. Yleiskokouksen tuomioista 51% 2016. Äänekäs enemmistö ei ole antanut juutalaisten olla rauhassa koskaan: Kiellot maanomistukseen, feodaalilaitokseen ja kiltalaitokseen liittyen, diaspora, ristiretket, roviotuomiot mustasta surmasta, inkvisitiot, pogromit, holokausti, lasten huostaanotot, hiusten repimiset, tullit, vaatemääräykset, ammattirajoitukset, vuokran ja veron kanto, pilkkarahat, juutalaismerkit, nimien vaihdot jne. Mediasodassa on se katkera puoli, että se heittää meidät kaikki rintamalle. Myrkkymaljaprofetian Sakaria 12 seuraava vaihe on, miten pakanakansojen hevoset sokeutuvat. Cypersotaan Suomi on erityisen huonosti valmistautunut. Pauli Ojala suojelu-upseeri, tiedustelutulenjohtaja

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tässä saatiin oikein uudenvuodenennuste: pakanakansojen hevoset sokeutuvat. Ehkä tämä edustaa suomalaisen tiedustelun tasoa?

Jari Tapani Ruusupuu

Mielestäni Suomen eduskunnassa pitäisi äänestää Suomen kannasta Jerusalemin tunnustamiseen Israelin pääkaupunkina. Äänestys tulisi suorittaa siten että kaikille kansanedustajille annettaisiin vapaat kädet äänestää omantuntonsa mukaan ilman puolueen tai hallituksen painostusta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Suomi ei tunnusta hallituksia eikä pääkaupunkeja, valtioita vain.

Jari Tapani Ruusupuu

On kai kuitenkin eduskunnan päätösvallassa pidetäänkö Israelin Suomen suurlähetystö Tel Aviv'issa vai siirretäänkö se Jerusalemiin? Jos eduskunta voi tästä päättää yksinkertaisella enemmistöllä pitäisi äänestys suorittaa vaikka lopputulos olisikin ettei lähetystöä siirretä Tel Avivista. Näin nähtäisiin ketkä poliittiset tahot Suomessa kunnioittavat Israelin ja israelilaisten itsemääräämisoiketta määrittää pääkaupunkinsa.
Mikään ei estä että Palestiinan valtion syntyessä Itä-Jerusalemista tehtäisiin Palestiinan pääkaupunki. Palestiinan valtion synnylle on välttämätöntä että syntyvällä valtiolla ei ole oikeutta aseistautua ja muodostaa omia puolustusvoimiaan. On siis välttämätöntä että Israel muodostaa valtioliiton mahdollisesti syntyvän Palestiinalaisvaltion kanssa ja sitoutuu puolustamaan valtioliiton ulkorajoja.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olisi kuitenkin suotavaa, että pääkaupunki sijoitettaisi alueelle joka kansainvälisesti tunnustetaan k.o. valtion alueeksi. YK:n turvallisuusneuvosto on päätöslauselmillaan (476, 478 ...) erityisesti kieltänyt Israelia tekemästä Jerusalemia pääkapungikseen koska sitä ei tunnusteta sen alueeksi.

Miksi itsenäisellä ja suvereenilla valtiolla ei saisi olla omaa puolustusta? Miksi suvereeni ja itsenäinen valtio pitäisi pakottaa valtioliittoon johon sen kansalaiset eivät halua? Mitä on sellainen itsenäisyys ja suvereenius?

Toimituksen poiminnat