blogi

Suomi väärässä sakissa

YK teki  oletetun päätöksin Jerusalemin pääkaupungiksi tunnustamisen suhteen. 128 maata oli Trumpin linjausta vastaan ja valitettavasti näiden joukossa oli myös Suomi. Päätöksen puolella oli vain USA, Israel ja muutama muu maa.  Yhteensä 9 kpl.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201712212200623102_ul.shtml

Kuitenkin 35 maata äänesti tyhjää ja joukossa oli hyvinkin merkittäviä maita, kuten Kanada, Meksiko, Australia, Puola ym.  Kunpa Suomi olisi ollut edes näiden joukossa, mutta kun ei niin ei.

Sipilän hallitus on YLIVOIMAISESTI HUONOIN HALLITUS mitä olen ikinä nähnyt. Tämä hallitus on suoltanut ulos toinen toistaan huonompia päätöksia alkaen homolaista aina työttömien ja vähä-osaisten kyykyttämiseen ja nyt viimeisenä typeryytenä päätös liittyä selkeään Israelin vastaiseen linjaan.  Kun hallitusta aikoinaan muovattiin kansaan, luulin, että lestadiolainen Sipilä ja katolilainen Soini olisivat tuoneet kristillisen, Raamatullisen ja oikeudenmukaisen otteen hallitustyöskentelyyyn, mutta juuri päinvastoin kävi! Audin lämmitetty takapenkki sulatti viimeisimmätkin rippeet uskosta, inhimillisyydestä ja oikeudenmukaisuudesta. Kummastakaan miehestä ei ollut seisomaan yleistä valtavirtausta vastaan vaan he mukautuivat siihen samaan virtaukseen, joka kuljettaa tätä maata yhä kauemmaksi ja kauemmaksi Raamatun arvoista ja Jumalan siunauksesta. Toisaalta en voi syyttää heistä kumpaakaan - vaatii todellakin miestä seistä lujana vaikka yksin kokonaista armeijaa tai suuren suurta Goljattia vastaan kuten pieni ja heiveröinen Daavid aikoinaan. Mutta kun näillä miehillä ei ollut Goljattia vastassaan - eikä edes armeijaa. Heillä oli vastassaan vain vähäpätöinen SETA ja täysin johdettavissa oleva SOME.  Mutta sekin vähä riitti.

Jos olisin profeetta, niin uskaltaisin profetoida vielä yhden huonon päätöksen, jonka Suomi takuuvarmasti tulee tekemään ja se on päätös Jerusalemin jakamisesta. Tälläinenä päätös lopullisesti tulee sinetöimään kansamme kohtalon.

Olen uskomattoman pettynyt siihen, ettei tämän maan hallituksesta löydy yhtäkään miestä! Tosin näiden sankareiden päätöksellä ei muutenkaan enää löydy miehiä - ainoastaan henkilöitä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Juha Kuittinen

Luuk 21:
20 Mutta kun te näette Jerusalemin sotajoukkojen ympäröimänä, silloin tietäkää, että sen hävitys on lähellä.
21 Silloin ne, jotka Juudeassa ovat, paetkoot vuorille, ja jotka ovat kaupungissa, lähtekööt sieltä pois, ja jotka maalla ovat, älkööt sinne menkö.
22 Sillä ne ovat koston päiviä, että kaikki täyttyisi, mikä kirjoitettu on.
23 Voi raskaita ja imettäväisiä niinä päivinä! Sillä suuri hätä on oleva maan päällä ja viha tätä kansaa vastaan;
24 ja he kaatuvat miekan terään, heidät viedään vangeiksi kaikkien kansojen sekaan, ja Jerusalem on oleva pakanain tallattavana, kunnes pakanain ajat täyttyvät.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Suomi oli tällä kertaa samassa rintamassa kuin muiden muassa Israelin ystävä Saksa, jota voi kyllä tässä tapauksessa kiittää rohkeudesta.
https://twitter.com/noa_landau/status/943893607647...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Usan linjauksen puolella olivat sellaiset Suomea lähellä olevat maat kuin Honduras ja Guatemala, Marshallinsaaret, Palau, Mikronesia, Nauru sekä Togo.

Euroopasta ainoastaan Puola, Unkari ja Latvia äänestivät tyhjää.
Kaikki muut EU-maat olivat vastaan.

Maalistaa vilkaisemalla on helppo sanoa, että Suomi oli aivan oikeassa sakissa.

Keijo Räävi

Israel ei voi omia Jerusalemia koska se on juutalaisten ohella pyhä kaupunki myös kristityille ja muslimeille.

Juha Hämäläinen

Olet Keijo osunut asian ytimeen. Jerusalem on kolmen merkittävän uskonnon pyhä kaupunki eikä juutalaisvaltion pääkaupunki. Trumpin päätös oli äärimmäisen typerä ja vastuuton. Mitään hyvää ei tällä saavuteta.

Israelin pääkaupunki on Tel Aviv. Siellä on kaikki infra mitä pääkaupunki tarvitsee, Jerusalemissa ei mitään, mikä osoittaa koko projektin juonen eli äärisiionistien halun kaapata loputkin entisestä Palestiinan alueesta itselleen ikäänkuin laittomat siirtokunnat eivät olisi olleet jo tarpeeksi.

Ihmettelen syvästi blogistin tietämättömyyttä tai sitten sokeutta ymmärtää mistä kyse. Ja olen perin kyllästynyt näihin Raamatun siteeraajiin, heillä ei kykyä elää tässä ajassa vaan 2000-3000 vuotta menneisyydessä. Maailmanloppu tulee ennenaikaisesti juuri näillä eväillä ja älyllä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ihme on tapahtunut. Täyin samaa mieltä kanssasi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Trumpin päätös ei ollut omiaan ainakaan saamaan sopua tuohon maailmakolkkaan. Päin vastoin, ja se lienee ollut tarkoituskin. Eikö kristityn (jollaisia kai kristillisdemokraatitkin lienevät) pitäisi olla rauhan asialla?

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Kristityn pitää olla Jumalan asialla ja Jumalan tahto löytyy vain ja ainoastaan Raamatusta.

Juha Hämäläinen

Olisiko aika siirtyä tähän maailman aikaan. Teidän uskonnollisten kouhojen takia on ihmiskunta saanut kärsiä vuosituhansia. Lue Raamattusi kunnolla. Siellä sanotaan, että älä himoitse toisen omaisuutta tai varasta, älä anna väärää todistusta äläkä tapa. Juutalaiset siionistit ovat tehneet kaiken tämän moneen kertaan.

Olisi monen kristityn aika oppia se, ettei Israel oli kristitty valtio eivätkä sen teot kristillisiä. Juutalaiset eivät ole kristittyjä sen enempää kuin muslimit. He usein suhtaantuvat Jeesuksen opetuksiin pilkallisesti kuten tekivät 2000 vuotta sitten.

Miksi siis pitää heitä erityisasemassa Suomen kristittyjen keskuudessa?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#10
Ei Raamattu ole mikään käsikirja nykyhetken valtiollisten kriisien ratkaisemiseen.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #31
Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #65

Syvärilä nimittää Raamattua satukirjaksi. Itse olen pitänyt sitä lähinnä erään seemiläisen kansan folkloristisena antologiana jonka roomalaiset kokosivat ensimmäiseltä osaltaan n. vuonna 100 j.a.a. ja jälkimmäiseltä osaltaan n. 200-300 j.a.a. uuden uskontonsa pyhiksi kirjoituksiksi.

Teoksen ongelma on, jos se olisi koottu vain folkloristiseksi antologiaksi, kukaan ei välittäisi sen ristiriitaisuuksista vaan ne menisivät n.s. taiteellisen vapauden piiriin, kuten Kalevalassakin. Mutta kun sitä pidetään pyhänä niin luulisi silloin sen kokoamisen yhteydessä arvostetun reaalimaailmassa nähtäviä syy-seuraus -suhteita.

Tietämyksen rajallisuudelle, esimerkiksi tähtitieteen ja kosmologian sekä luonnontieteiden suhteen ei toki silloinkaan oltaisi mahdettu mitään.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kuten tiedetään, Raamatusta löytyy monia toisilleen ristiriitaisia ohjeita. Miten ratkaistaan, mikä mikä niistä on Jumalan tahto?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

"joka kuljettaa tätä maata yhä kauemmaksi ja kauemmaksi Raamatun arviosta ja Jumalan siunauksesta."

Suunta on todellakin oikea. Samoin päätös olla enemmistön mukana Jerusalem-asiassa. Ei näitä kansaivälisiä asioita, eikä suomenkaan asioita tehdä uskonnollisen satukirjan oppien mukaisesti. Vielä vähemmän jonkun jumalan siunauksen avulla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Tälläinenä päätös lopullisesti tulee sinetöimään kansamme kohtalon."

Meinaatko, että Jumala rankaisee Suomea?

Älä huoli, sillä Raamatussa sanotaan, ettei hiuskarvakaan katkea ihmisen päästä Luojan sitä tahtomatta. Silloin Suomen YK-äänestys on myös ollut Jumalan tahto, eihän mitään muuta koskaan voi tapahtua, sillä hän kaikkivoipa. Eikös niin?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

"Sipilän hallitus on huonoin hallitus mitä ikinä olen nähnyt". Suomen asiat ovat lähes kaikilla mittareilla mitaten hyvällä tasolla. Voitko Lehkamo tarkentaa, miksi hallitus on niin huono, vaikka tosiasiat puhuvat aivan muuta.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Täydellisesti sokea ihminen luulee, että kaikki on hyvin kun tuho väijyy nurkan takana. Sananl. 27:12 - Mielevä näkee vaaran ja kätkeytyy, mutta yksinkertaiset käyvät kohti ja saavat vahingon.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Ensiksi kuinka sinä voit sanoa sokeasta ihmisestä noin.
Toiseksi missä kohtaa tuossa on vastaus miksi Sipilän hallitus on kaikkein huono. Kai siihen täytyy olla selkeät perustelut.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

En ymmärrä millainen ihminen pitää olla, että kuvittelisi auton merkin ja penkin lämpötilan vaikuttavan ihmisen ajatteluun, mutta ilmeisesti uskova? Joka tapauksessa, hyvin päätetty, no worries.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Marina marisee aivan tyhjästä. Se puhe Audin takapenkistä on metafora, eräänlainen merkityssiirtymä, joka eroaa kirjaimellisesta kielestä. Metaforan ymmärtäminen saattaa vaatia jonkin verran älyllistä ponnistelua, mutta aina on toivoa, että someavaruudessakin opitaan ymmärtämään kielen erilaisia vivahteita ja käyttötapoja. Niin että ei kannata heittää kirvestä kaivoon.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kannattaa muuten ymmärtää, mihin nämä YK:n yleiskokouksen päätökset perustuvat:
"Under the resolution 377A(V), "Uniting for peace", adopted by the General Assembly on 3 November 1950, an "emergency special session" can be convened within 24 hours:

"Resolves that if the Security Council, because of lack of unanimity of the permanent members, fails to exercise its primary responsibility for the maintenance of international peace and security in any case where there appears to be a threat to the peace, breach of the peace, or act of aggression, the General Assembly shall consider the matter immediately with a view to making appropriate recommendations to Members for collective measures, including in the case of a breach of the peace or act of aggression the use of armed force when necessary, to maintain or restore international peace and security. If not in session at the time, the General Assembly may meet in emergency special session within twenty-four hours of the request therefor. Such emergency special session shall be called if requested by the Security Council on the vote of any seven members, or by a majority of the Members of the United Nations"."
https://www.un.org/en/ga/sessions/emergency.shtml

Vastaava päätöslauselma jäi turvallisuusneuvostossa vahvistamatta juuri siksi, että yksi pysyvistä jäsenistä vastusti hyväksymistä.
http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=58330...
http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=58307...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Englannin imperiumin loppuessa lähi-idässä ei palestiinalaisia laskettu edes asuvan siellä joten Englannin aloite hyväksyttiin.
Hyvinhän Englannin silloinen sotilastaktinen aloite on onnistunut.
Englantilainen ajattelu on edelleen elossa USAssa vaikka emämaasta erottiin yli 200v sitten.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Israelin kuningas Daavid valloitti Jerusalemin jebusilaisilta, jotka olivat muinainen kanaanilaisten heimo. Joosuan kirjassa todetaan, että ”Jerusalemissa asuvia jebusilaisia Juudan heimo ei kyennyt hävittämään, vaan he asuvat Juudan heimon keskellä Jerusalemissa vielä tänäkin päivänä” (Joos. 15:63). Tietyllä tavalla tämä muinainen teksti pätee edelleen: Jasser Arafatin käsitys oli, että nykyiset palestiinalaiset ovat muinaisten jebusilaisten jälkeläisiä. Mutta se, että Jerusalemissa asui jebusilaisia, ei kuningas Daavidin aikana estänyt Jerusalemia olemasta Israelin pääkaupunki, eikä se estä sitä tänäkään päivänä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Nykyinen Israel koostuu maahanmuuttajista, muulla ajattelulla on Suomikin saamelainen ja maahanmuuttaja Trump intiaanien mailla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jumala, Jahve ja Allah on syytä pitää erillään tällaisista ihmisten kiistoista.

Heillä kaikilla on vallan muita kiireitä oman uskottavuutensa takaamiseksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kuka uskoo, että YK hyväksyisi Suomen pääkaupungiksi Viipurin ?

Ei YK edusta noin korkeaa moraalia ja oikeudenmukaisuutta.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Eipä sitä voisi Suomen pääkaupungiksi hyväksyäkään, koska sijaitsee toisen valtion alueella.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vaikka YK:ssa 138 valtiota on tunnustanut Palestiinan valtion niin Suomi ei ole tunnustanut Palestiinan valtiota.

Pääkaupungin hyväksyminen valtiolle, jota ei ole olemassakaan on jotain elämää suurempaa.

P.S. Neuvostoliitto riisti Suomelta Viipurin hyökkäyssodassa 1939-1940.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #23

Siksi olisi paikallaan, että myös Suomi tunnustaa Palestiinan valtion kuten Pohjoismaista Islanti ja Ruotsi ovat jo tehneet.
https://ipfs.io/ipfs/QmXoypizjW3WknFiJnKLwHCnL72ve...
http://www.government.se/press-releases/2014/10/sw...

Tässä "savotassa" lähinnä vain USA (Trump) on hyväksymässä pääkaupunkia (Jerusalem) valtiolle (Israel). Oletko siis sitä mieltä, ettei Israelin valtiota ole olmassakaan?

P.S. pitää paikkansa, mutta sen jälkeen riistosta on tehty kansainvälisoikeudellisesti pitävä sopimus toisin kuin Jerusalemista.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #24

Odotellaan sitten lisää niitä kansainvälisoikeudellisesti pitäviä sopimuksia ja seurataan mitä meidän Suomen kansalaisina ymmärretään tunnustaneen ja mitä ei.

Näissä asioissa meillä yksittäisillä kansalaisilla on kusiaisen valtuudet.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Lehkamo, Jumalan viha olkoon siis kanssamme!

Minusta Suomi teki oikein, kaikista näkövinkkeleistä. Salosen kommentti oli oivallinen osoitus siitä, millaiset maat ryhtyivät USA:n kohupäätöksen taakse. Suomi asettui täysin oikeaan ryhmään.

Tossavaisen tavoin toivon, ettei Raamattua koskaan käytettäisi poliittisen päätöksenteon vaikuttimena. Fundamentalismi ei ole hyväksi.

Juha Hämäläinen

Raamattua voi hyvinkin käyttää ohjenuorana poliittisessa päätöksenteossa. Meidän länsimainen kulttuurimme ja sossuvaltio rakentuvat nimenomaan uuden testamentin opetusten ja ajatusten varaan. Luullaan varmaan sossunluukun olevan punaviherpiipertäjien ansiota. Ei vaan sekin perustuu uskonnon opettamaan myötätuntoon ja konkreettiseen huono-osaisten auttamisen velvollisuuteen, mikä ilmenee lopulta vaikkapa siinä, että hyväksymme mm proggressiivisen verotuksen joskin pitkin hampain maksajapuolella. Tämä kaikki on vaan päässyt nykypolvilta unohtumaan.

Mutta ei mitään syytä vanhan testamentin tarinoita soveltaa nykyaikaan vaikkapa luvatun maan osalta. Ne tarinat toteutuivat tai jäivät toteutumatta yli 2000 vuotta sitten. On perin outoa lähteä niitä soveltamaan nykypäivään. Hulluinta on yrittää toteuttaa vanhoja ennustuksia

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Uuteen Testamenttiin on koottu ihmisyyttä ja humaanisuutta korostavia ohjeita. Minun mielestäni kristittyjen suurin ongelma on teologian loppuminen 300 vuotta Jeesuksen kuoleman jälkeen, jolloin Raamattu koottiin.

Monet humanistikristityt joutuvat tänä päivänä Raamatulla pieksettäviksi vanhoilliskristillisten fundamentalistien toimesta. Arkkipiispa Mäkinen on teologi, kristinuskon perusarvojen puolestapuhuja. Hänen näkemyksiään on arvosteltu vahvasti nimenomaan Raamattuun perustuen. Homoseksuaalien ja muiden seksuaalivähemmistöjen asema on kristillisten (KD) joukossa varsin heikko. Kristilliset pyrkivät julkiseen syrjintään lainsäädännön kautta.

Itse asiassa minun mielestäni näemme selvästi, että tuo Jeesuksen julistama teologia elää tänä päivänä voimakkaammin nimenomaan mainitsemassasi punaviherpiipertäjien piirissä. Paavalin suvaitsemattomuus ei Raamattuun luottamattomia kahlitse.

Edellisessä kommentissani mainitsemani Tossavainen on hyvä esimerkki humaanista ihmisestä, joka on ateisti, mutta kommenteissaan usein nostaa sinun esiin nostamiasi kristityn arvoiksi kuvaamiasi arvoja enemmän kuin yksikään kristillisdemokraatti ikinä.

Koska Raamattu kätkee sanoihinsa vihaa ja epäluuloja sekä asenteita kahdentuhannen vuoden takaa, sitä ei voi eikä saa käyttää lainsäädäntötyön ohjeena. Humaanismi ja ihmisarvoa kunnioittavat arvot oltava lainsäädännön perustana, ei uskontoja.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo Vastaus kommenttiin #37

Poistin Mäkiset. Harhauduttiin aiheesta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #55

Niin teit. Pyydän anteeksi.

Ymmärtänet kuitenkin paremmin käsitystäni siitä, etten kaipaa uskonnollista "johdatusta" lainsäädäntötyöhön enkä varsinkaan ulkopolitiikkaan.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo Vastaus kommenttiin #56

Mulla taasen ne ovat kaiken perusta. Niin elämän kuin politiikan....kaiken! Joten ei jatketa tätä hedelmätöntä eipäs/ juupas linjaa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #57

Juuri siksi, että te kristilliset pidätte poliittisen päätöksen tekonne perustana Raamattua, vastustan sinua ja pyrkimyksiänne kaikin tavoin. Raamattu sopii yksilön, ei yhteiskunnan, ohjeeksi. Varsinkaan sinun ahdasmielistä Raamatun tulkintaasi ei moniarvoinen yhteiskuntamme kestä.

Suosittelen kommenttiasi siitä näkökulmasta, etten itsekään jatka tätä juupas/eipäs -kinaamista.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #57

Sinulla. Kaikkien kohdalla näin ei ole. Ja hyvä niin. Minusta kirkko ja valtio pitää erottaa heti toisistaan. Ja raamatun varjolla tuomitsevat ihmiset voisivat hetätä todellisuuteen. Jeesus ei ole tulossa. Hän kuoli 2000 vuotta sitten.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Tietenkin rakas hallituksemme on tehnyt taas yhden viisaan päätöksen: Israelin ns. valtio on poistettava maailmankartalta keinolla millä hyvänsä.

Ja kuka hyvänsä on eri mieltä on äärioikeistolainen rasisti-natsi.

Hmm.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kysehän ei ole siitä vaan siitä, että Israelin valtio olkoon maailmankartalla kansainvälisesti sovittuine rajoineen kuten Palestiinankin valtio.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Juha Hämäläinen

Kyllä näin on. Ikävä taasen se, että siionistien luvaton siirtokuntarakentaminen on tehnyt palestiinalaisille suunnitellusta alueesta risaisen tilkkutäkin, josta ei parsimallakaan saa yhtenäistä aluetta valtiolle. Ja tämähän on ollut 50-luvulta asti siionistien tavoite.

Juutalaisten siirtolaisten verraton osaaminen, korkea koulutus ja röyhkeys ovat jättäneet lapsenomaiset, tunteelliset ja huonosti organisoidut palestiinalaiset paitsioon. Peli on menetetty 6-0 siionistien voitoksi.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola Vastaus kommenttiin #28

Palestiinalaisten olisi kannattanut jättää hyökkäämättä Israeliin 1967 niin yhtään siirtokunta ei olisi rakennettu. He olisivat voineet hyväksyä Clintonin rauhantarjouksen ja heillä olisi itsenäinen valtio. Palestiinalaisille on toistuvasti tarjottu omaa maata, mutta se ei ole kelvannut. Nyt alkaa olemaan jo myöhä siinä pelissä.

Jerusalem on Israelin luonnollinen pääkaupunki. Sillä ei ole millekään muulle kansalle kuin juutalaisille vastaavaa merkitystä. Sen säilyminen Israelilla takaa kaikkien uskontojen vapaan harjoittamisen siellä. Toisin oli kun itäosa oli Jordanian miehittämä. Muiden kun islamin pyhiä paikkoja häpäistiin ja niitä estettiin käyttämästä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #39

Palestiinalaiset eivät hyökänneet mihinkään, koska Palestiinan valtiota ei ole ollut olemassa vuonna 1967.

Heille lienee myös tiettävästi aina tarjottu vaihtoehtoa oma valtio miinus jotakin miehityksen vuoksi. Tämän hylkääminen on helposti perusteltavissa kansainvälisoikeudellisesti: jos sotilaallisesti saat maata 100 % ja haluat luopua siitä vain 90-prosenttisesti, miksi miehitetyn ospauolen pitäisi hyväksyä tämä?

Jerusalem on myös Palestiinan luonnollinen pääkaupunki, joka on pyhä juutalaisille, kristityille ja muslimeille. Tähän asti kaupungin pysyminen Israelin hallussa on taannut lähinnä verenvuodon vapaan harjoittamisen, vaikka ei Jordaniankaan miehitystä voi sivistyneeksi kehua.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kyllähän pääkaupunki pitäisi pyrkiä sijoittamaan oman valtion rajojen sisäpuolelle, mitä kriteeriä Jerusalem ei tässä tapauksessa täytä. Muuten asia ei tietenkään muille maille kuulu.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Raamatussa on mainittu tarkasti Israelin rajat.
Mitä tulee Jerusalemiin muka muslimien pääkaupunkina niin Koraanista ei löydy ensimmäistäkään - siis ei ensimmäistäkään mainintaa Jerusalemista! Vanhasta Testamentista löytyy n. 700 mainintaa. Profeetta Muhammed ei koskaan käynyt Jerusalemissa. Siis ei koskaan!!! Sensijaan Kuningas Daavid perusti Jerusalemin yli 3000 vuotta sitten. Jerusalem ei ole koskaan ollut minkään arabimaan tai kansan pääkaupunki. Mutta sensijaan se on selkeästi ollut Juutalaisten pääkaupunki aina. Trump on oikeassa. Lähes koko muu maailma väärässsä.....Suomikin.....

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Lehkamo perustelee Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi Raamatulla. Ja samalla antologialla vie sen palestiinalaisilta. Israelin rajatkin hän hakee sieltä. Ilmeisesti myös lain Moosekselta.

Ehkä Helsinkikään ei ole meidän pääkaupunkimme koska sitä ei ole Raamatussa siksi luvattu.

Toisaalta kansainvälisiä kiistakysymyksiä ei kannattane ratkoa vain toisen osapuolen pyhinä pitämillä arkaaisilla uskomuksilla. Enemmänkin pitäisi tarkastella mitä nyt on ja miten siihen on päädytty. Silloin muinaisia kirjoituksia relevantimpaa on viimeisimpien sukupolvien historia ja nykypäivä sekä nykypäivänä oikeudenmukaisena pidetyt menettelytavat.

P.s. Suomi on monesti ollut YK:ssa väärissä porukoissa mutta tällä kertaa osui ihan oikeaan.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Raamattu ja sen laki on vanhempi kuin mikään muu asia tässä maailmassa. Laki annettiin Moosekselle ja se on tehty noudatettavaksi. Jeesus toi armon, mutta ei kumonnut lakia, sanoipa jopa ettei laista katoa pieninkään piirto. Siksi Raamatun VT ja UT ovat ainoa relevantti perusta jokaiselle valtiolliselle laille. Raamatun Sana on aina ihmistä suojelevaa. Se on ihmisen parhaaksi ja Jumalan kunniaksi. Raamatusta löytyy selkeästi Israelin asema Jumalan silmäteränä ja Jerusalemin asema juovuttavana maljana ja kompastuskivenä kaikille maailman valtioille. Elämme juuri nyt Raamatun ilmoittamien tapahtumien aikaa ja siksi nyt jos koskaan kaikkien valtionpäämiesten tulisi tutkia Raamattua.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #34

Vai olisiko sittenkin niin, että valtionpäämiehet kuuntelivat kirkonmieten tuntoja?
https://www.lpj.org/heads-local-churches-send-lett...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #34

Mooseksen laki lienee hyväksytty yhtenäiseksi kokoelmaksi n. v:na 458 e.a.a. Esran johdolla. Sitä ennen on toki olleet ne palaset joista se on tuolloin koottu. Esimerkiksi tarinat kertovat, että ylipappi Hilkia olisi "löytänyt" temppelin kunnostustöiden aikana v. 622 e.a.a. "Herran lain kirjan".

Raamattu-antologian ensimmäinen osa eli Vanha testamentti on koottu n. v. 100 j.a.a. ja toinen osa pari sataa vuotta myöhemmin. Vanhimmat yksittäiset kirjoitukset lienevät n. v:lta tuhat e.a.a. Vanhimpien Raamatun yksittäisten osien kirjotusvaiheessa Mesopotamiassa oli sovellettu kirjoitettua Hammurabin lakia liki tuhat vuotta ja sumerilaisten lakia ("Ur-Nammu Yasasi") jo 1500 vuotta aiemmin.

Siis toki vanhoja mutta ei nyt vanhinta maailmassa.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo Vastaus kommenttiin #44

Kymmenen käskyn laki annettiin Moosekselle vuorella erämaavaelluksen aikana suoraan Jumalalta ja sitä säilytettiin ilmeisesti Liiton Arkussa. Laki kulki siis pappien mukana arkussa ja toki myös perimätietona. Joten laki on annettu huomattavasti aiemmin kuin mitä olet kirjoittanut. Koska Israelissa oli sotaa ja myllerrystä, pääsi se ilmeisesti välillä katoamaan ja siksi esim. Hilkian aikana taas "löydettiin" uudelleen. Liiton arkku mainitaan vielä Daavidin aikoina, mutta pian hänen jälkeensä se mitä ilmeisemmin katosi.

Maailman luomisen jälkeen tapahtui monanlaista asiaa josta voimme Ensimmäisestä Mooseksen kirjasta lukea. Joosef vei isänsä ja sukunsa Egyptiin ja sielllä hebrealaiset viettivät 400 vuotta ja tämän jälkeen Mooses vei heidät sieltä pois. Pilvi / tulipatsas johdatti heitä erämaassa 40 vuoden ajan. Tällöin annettiin myös laki joka on aäärimmäisen hyvä vielä nykyään. Ensimmäinen käsky on "Minä olen Herra sinun Jumalasi. Älä pidä muita jumalia." Jo tässä kohtaa me rikomme pahasti lain nykyaikana. Puhumattakaan muista kohdista.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #45

No, koskas se Mooseksen laki sitten annettiin ja missä ovat siitä todisteet? Lakitaulut, Liiton arkki t.m.s. jotta ne voitaisi kelvollisesti ajoittaa suhteeseen muihin historian tapahtumiin?

Tiedoksi, että vanhimmat merkinnät juutalaisista kertovat kansan ensimmäisten rippeiden muodostuneen n. vuoden 1500 e.a.a. tienoilla. Sitä ennen ei ole voinut olla juutalaisia kirjoituksia mutta sumerilaiset ja babylonialaiset noudattivat jo silloin kirjoitettuja lakeja. Ne olivat myös edistyksellisiä verrattuna arkaaisiin juutalaisiin lakeihin verrattuna. Nehän lähtivät siitä, että rikokset olivat rikoksia yhteiskuntaa eli muita ihmisiä kohtaan kun taas juutalaiset lähtivät nuotiotarinoissaan yliluonnollisisten henkiolentojen loukkaamisesta.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo Vastaus kommenttiin #47

Jumala on luonut maailman. Niin myös kaksi ensimmäist ihmistä. Jopa tiede todistaa nykyään, että koko ihmissuku on peräisin kahdesta ihmisestä. Jos Jumala on kerran kaiken takana, on Hänen lakinsa myös silloin oltava kaikkien lakien perusta.

Heikki Polojärvi Vastaus kommenttiin #45

Arto: Liiton arkku kaikkinensa oli ennakkokuvaa Kristuksesta, ja sen sisällä olivat Aaronin mantelipuinen sauva joka heräsi henkiin, kaksi kivitaulua johon Jumala itse oli kaivertanut kymmenen käskyä. Kun raamatussa puhutaan laista, se tarkoittaa Tooraa, eli Mooseksen kirjoja. Sana "laki" on epätarkka käännös, koska sana tarkoittaa enemmän opetusta. Tooraa ei säilytetty liiton arkussa, koska sen avaaminen, jopa koskettaminen oli hengenvaarallista. Kopioita oli ainakin ylipapilla ja toisinaan kuninkaalla, luultavasti useita muitakin. Toora löydettiin temppelin restaurointitöissä kuningas Joosian aikana. Voidaan otaksua, että häntä edeltäneet kuninkaat Manasse ja Ammon olivat yrittäneet hankkiutua kirjoituksista eroon, mutta yksi kopio oli piilotettu turvaan.

Liiton arkku oli pyhä esine aina siihen asti kun Jumalan kunnia lähti temppelistä, mistä Hesekiel kertoo kirjassaan. Milloin se tapahtui, arvioita on monia, mutta luultavasti joko Manassen tai Jekonjan aikaan, minkä jälkeen arkku oli pelkkä koriste-esine.Nebukadnessar oli kuskannut temppelin irtaimiston Babyloniin, mutta arkkua ei tosiaan enää mainita. Olisi tosin kummallista jos babylonialaiset olisivat ottaneet kaiken muun mutta eivät arkkua.. Arkku siis joko oli irtaimiston mukana, mutta koska ns."palestiinan" liitto, jonka näkyvä vertauskuva arkku oli, oli murtunut, joko arkku piilotettiin, Jumala poisti viittaukset siihen kirjoituksista tai arkku tuhoutui, tai jokin näiden kombinaatioista. Temppelipalvelus uhreineen tosin oli voimassa vielä pitkään, joten minua kummastuttaa minkä päälle ylipappi sitten viskoi uhriveren kerran vuodessa, jos ei ollut arkkua, ja mitä varten temppelissä oli kaikkein pyhin, jos siellä ei ollut mitään, vaikka kaikkein pyhin oli nimen omaan liiton arkun säilytyspaikka? Olisi niin mielenkiintoista tietää.. :(

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo Vastaus kommenttiin #52

Aivan. Kymmenen käskyn laki kulki arkussa mukana.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #54

Eipä asia selvinnyt Polojärven eikä Lehkamon kommenteista mutta ne toivat esille lisää ristiriitaisuuksia. Niiden perusteella olen entistä vakuuttuneempi, ettei uskonnollisia uskomusrakennelmia eikä niiden dogmeja tule käyttää kuin k.o. uskomusten ympärille rakennettujen uskontojen omissa sisäisissä palvontamenoissa. Yhteiskunnalliset ja kansainvälisen politiikan ongelmat on ratkaistava enemmän reaalimaailmasta olevin perustein ja menettelyin.

P.s. Polojärven kuvaus liiton arkista toi mieleeni esiintyvien illusionistien käyttämät erilaiset laatikot taikatemppujensa tekemiseen. Sattuneesta syystä heistä monet ovatkin skeptikkoja.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #52

#52. "(…) minua kummastuttaa (…)"

Raamatun tarinat ovat niin ristiriitaisia, ettei mikään ihme, että kummastuttaa. On irvokasta, että joku kuvittelee niiden perusteella voitavan vetää valtioiden rajoja.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #45

Miksi sinä et noudata 10 käskyä tai muuta kristityt?

Heikki Polojärvi

Jorma: Huono allegoria. Jerusalem ei ole Suomen pääkaupunki, koska Suomella ole sen suhteen juuri minkäänlaista historiaa. Helsingin suhteen sen sijaan on.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #48

Vain sikäli huono vertaus, että me suomalaiset, ainakin toistaiseksi, olemme pitäneet pääkaupunkimme omien rajojemme sisäpuolella. Tosin alunperin isäntämaiden valtaapitävien avustuksella mutta nyttemmin jo sata vuotta ihan omin avuin.

Tosin Ruotsin vallan aikana rakenneltiinkin linnoja ja asumuksia rajan tuolle puolelle mutta ei sentään pääkaupunkia.

Paljon pitemmän (kirjoitetun) historian omaavilla juutalaisilla näyttää olevan hieman heikommat eväät siinä suhteessa vaikka heitä on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmin autettu jo aiemmin.

Käyttäjän EliasRantanen kuva
Elias Rantanen

"Psalmin122:3:n mukaan ”Jerusalem on rakennettu kaupungiksi, joka kuuluu tiukasti yhteen.” (alku-tekstin mukainen käännös). Ne pakanakansat, jotka yrittävät jakaa Israelin, kohtaavat tuhonsa Josafatin laaksossa (Joel 3:2). Sakarja 12:2-3: ”Katso, minä teen Jerusalemin juovuttavaksi maljaksi kaikille kansoille ylt’ympäri, ja myös Juudan kohdalle se on tuleva Jerusalemia piiritettäessä. Ja sinä päivänä minä teen Jerusalemin väkikiveksi kaikille kansoille: kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä; ja kaikki maan kansakunnat kokoontuvat sitä vastaan.”

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo
Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Luojan kiitos Suomen hallitus puolustaa maiden ylivoimaisen enemmistön lailla oikeutta eikä taivu Trumpin pelottelun edessä.

Toimituksen poiminnat