blogi

Vielä kerran abortista

Aborttikeskustelu käy taas jälleen kiivaana ja oikeastaan se on hyvä asia. Tätä asiaa on syytäkin pitää esillä.

 "Älä tapa" - on yksi kymmenestä käskystä ja se on edelleen voimassa tänä päivänä. Sitä ei ole missään ikinä kumottu! Ihmisellä ei ole oikeutta päättää toisen ihmisen elämästä! Abortti on siis edelleenkin murha. Eikä tule ikinä miksikään muuksi muuttumaan Jumalan näkökulmasta. Abortti ei ole vain harmiton lääketieteellinen operaatio pilalle menneen ehkäisyn paikkaamiseksi. Se ei ole myöskään perhesuunnittelun äärivaihtoehto.  Abortti on peruuttamaton asia joka voi syöstä monen ihmisen elämän raiteiltaan. Vähintään sen yhden pienimmän - viattoman syntymättömäm lapsen.

Abortissa paloitellaan suurilla pihdeillä elävä sikiö, jolla on pää, kädet, jalat ja vartalo. Sikiö tuntee valtavaa kipua ennenkuin kuolema tulee ja armahtaa. Sikiö on aborttivaiheessa kohdussa pää ylöspäin, eli ensimmäisenä pihdeillä revitään irti jalat, sitten vartalo ja vasta viimeisenä saadaan pää irtonaisena ulos.

Jos tämän saman tekisi syntyneelle lapselle, viettäisi vähintään 10 vuotta vankilassa ja sielläkin joutuisi varomaan jokaista askeltaaan, sillä lapsenmurhaajien olot vankilassa ovat tunnetusti tukalat. Mutta kun syntymättömälle lapselle tehdään sama, ylistävät HS ja muut mediat kuorossa "naisen oikeutta omaan kehoonsa." Kukaan ei puhu mitään lapsen oikeudesta omaan kehoonsa. Lapsen oikeuksista aletaan puhua vasta sen jälkeen kun lapsi on syntynyt.

Kerron erään ( nyt jo kuolleen ) helluntaisaarnaajan julkisesti kertoman karmean tapauksen, joka sattui vajaa 30 vuotta sitten. En halua syyllistää. Jos olet tehnyt abortin, mieti tarkkaan luetko enää riviäkään viivan alapuolelta. Mutta sinä joka suunnittelet aborttia...lue! Tarkoitukseni on kertoa faktoja sinulle - niitä joita sinulle ei kerrota terveyskeskuksessa kun suunnittelet aborttia.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Erään tunnetun suomalaisen saarnaajan luokse, erään suuren seurakunnan toimistoon, ryntäsi hysteerisesti itkevä nainen. Kun saarnaaja sai hänet viimein rauhoittumaan,  kertoi nainen olevansa sairaanhoitaja, joka joutui avustamaan abortissa. Hän kertoi, että yleensä sikiö otetaan palasina ulos...siis pienet jalat ensin, sitten keskivartalo ja lopulta pää - kaikki veristä mössöä, josta kuitenkin erottaa eri ruumiinosat....mutta nyt sikiö saatiinkin ulos kokonaisena. Se heitettiin johonkin roskakorin tapaiseen sikiöille varattuun paikkaan, ja kaikkien yllätykseksi se alkoikin elää! Se alkoi sätkiä  ja viuhtoa vimmatusti. Kyseinen hoitaja meni hädissään lääkärin luokse ja kysyi: "Mitä nyt tehdään?" Lääkäri vastasi tyynen rauhallisesti: "Taita siltä niskat niin eipähän enää sätki."

Yllä olevassa esimerkissä hoitaja tuskin oli kertaakaan itkenyt kun lapsi oli paloiteltu kohtuun. Se oli ollut poissa näkyvistä, mutta nyt tilanne olikin eri - lapsi oli kohdusta jo ulkona ja kaikkien nähtävillä! Raamattu kuitenkin sanoo, että Jumala näkee kuinka lapsem luut ym. muotoutuvat jo kohdussa. Jumalalle kaikki on paljastettua!

Abortista ei ole (etenkään nuorilla) riittävästi tietoa mitä se oikeasti on. Ja miten se voi vaikuttaa koko tulevaan elämään. Sitä myös koetetaan kaunistella sanomalla, että suurin osa aborteista tehdään "kemiallisesti" tai lääkkeillä. Itse asia ei kuitenkaan miksikään muutu. Abortissa päätetään ihmisen elämä. Pienen ihmisen juuri alkanut elämä.

Abortti on murheellinen asia. Moni nainen on katunut sitä loppuelämänsä. Moni nainen on vasta vuosien jälkeen miettinyt, että millainenkohan siitä lapsesta olisi tullut? Tiedän myös muutamia tapauksia kun vuosia abortin jälkeen nainen on yrittänyt saada lasta - tuloksetta. Kuinka katkerat itkut silloin on itketty kun nuorempana teki ratakisun jota katuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Ikävät asiat ei katoa kieltämällä. Jos lailliset abortit kielletään, alkaa laittomien aborttien bisnes.

Laittomassa abortissa sikiö kärsii vähintään yhtä paljon, ellei enemmänkin. Lisäksi osa laittomaan aborttiin kallistuneista naisista ja tytöistä kuolee tai vammautuu pysyvästi.

Teitä kristittyjähän ei heilauta mihinkään suuntaan sukkupuikko kohdussaan kuiviin vuotava teinityttö tai monen lapsen yksinhuoltajaäiti, joka kuolee verenmyrkytykseen.

Synnin palkkahan on kuolema!

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Siksi Jumalan Sanaa tulee saarnata, että mahdollisimman moni pelastuisi ja tekisi PARANNUKSEN. Parannuksenteko muuttaa ihmisien käyttäytymismallin totaalisesti; hän alkaa etsiä Jumalan valtakuntaa ja elää Raamatun totuuksista joihin ei esimerkiksi kuulu esiaviollinen seksi. Kun jokin yhteiskunta kokee laajamittaisen herätyksen, moni asia muuttuu koko yhteiskunnassa. Tällöin ei edes puhuttaisi laillisesta tai laittomasta abortista. Tällainen voi hyvinkin olla mahdollista Suomessa, mutta se vaatisi jonkin tapahtuman joka järisyttäisi kansakuntamme hyvinvoinnin perustuksia.
Paavalikin on kirjoittanut meidän aikamme ihmisistä näin:1 Sinun on tiedettävä, että viimeisinä päivinä koittavat vaikeat ajat. 2 Silloin ihmiset rakastavat vain itseään ja rahaa, he ovat rehenteleviä ja pöyhkeitä, he herjaavat ja ovat vanhemmilleen tottelemattomia. He ovat kiittämättömiä, jumalattomia, 3 rakkaudettomia, leppymättömiä, panettelevia, väkivaltaisia ja raakoja, kaiken hyvän vihollisia, 4 petollisia, häikäilemättömiä ja järjettömiä. He rakastavat enemmän nautintoja kuin Jumalaa, 5 he ovat ulkonaisesti hurskaita mutta kieltävät uskon voiman. Karta sellaisia! 6 Nämä näet tunkeutuvat koteihin ja kietovat valtaansa syntien rasittamia, monenlaisten oikkujensa riepottelemia naisparkoja, 7 jotka ovat aina alttiita uusille opetuksille mutta eivät voi koskaan päästä selville totuudesta. 8 [i] Niin kuin Jannes ja Jambres* vastustivat Moosesta, niin tuollaiset villitsijät vastustavat totuutta. He ovat menettäneet järkensä, ja heidän uskonsa on kelvoton. 9 Mutta kauan he eivät menesty, sillä heidän järjettömyytensä paljastuu pian kaikille, kuten noille kahdellekin kävi.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tuota, sinä vastaat nyt ateistille...

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo Vastaus kommenttiin #3

Jumalan Sana on tarkoitettu myös ateistille!

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

????????

Väestorakenne:
Tilastokeskuksen väestörakennetilaston mukaan Suomen virallinen väkiluku oli vuoden 2017 lopussa 5 513 130. Väkiluku kasvoi vuoden 2017 aikana 9 833 henkilöllä. Väkiluvun kasvu oli pienin vuoden 2000 jälkeen. Suomea, ruotsia tai saamea äidinkielenään puhuvien määrä väheni 9 499 henkilöllä. Vieraskielisten määrä kasvoi 19 332 henkilöllä.
Syntyneet:
Suomessa syntyi viime vuonna noin 50 300 lasta.
Syntyvyys Suomessa oli kaikkien aikojen matalin vuonna 2017, vahvistaa Tilastokeskuksen perjantaina julkaisema syntyvyystilasto. Viime vuonna Suomessa syntyi 50 321 lasta.
Väestönmuutostietojen mukaan syntyvyys laski seitsemäntenä vuonna peräkkäin. Vuoden 2017 syntyvyyden mukaan nainen synnyttäisi keskimäärin 1,49 lasta.
Abortit:
Raskaudenkeskeytysten määrä on Suomessa ollut nykyisen lainsäädännön aikana (vuodesta 1970 alkaen) suurimmillaan 1970-luvulla, jolloin keskeytyksiä tehtiin jopa 18 tuhatta hedelmällisessä iässä olevaa naista kohden. Nykyisin määrä on pienempi, sillä abortteja suoritetaan Suomessa suunnilleen 10 000 vuodessa.
????????

Olisiko aiheellista puhua myös raskaana olevien naisten hyvinvoinnista ja mahdollisuuksista synnyttää lapsensa sitä vastoin että puhutaan siitä miten helposti tai vaikeasti alkanut elämä saadaan lopettaa. Jos olosuhteisiin voitaisiin vaikuttaa saattaisi moni keskeytys jäädä tekemättä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

En ole lääketieteen asiantuntija ja kysyn siksi, miksi aborttia tekevä lääkäri ei ensin tainnuta sikiötä piikillä. Uskoisin, että näin tehdäänkin. Silloin tämän blogin kaltaiset vanhatestamentalliset kauhukertomukset jäisivät omaan arvoonsa.

Aborttikiellon valinneissa maissa tehdään suuri määrä laittomia puoskariabortteja, joissa kuolee joukoittain naisia - sikiöiden lisäksi. "Kristilliset" eivät ota näitä kuolemia lainkaan huomioon.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Vanha Testamentti kertoo monen tuhannen vuoden takaisista tapahtumista - Uusi Testamentti 2000 vuoden takaisista. Minun esimerkkini on tätä päivää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Minun esimerkkini on tätä päivää."

Niin minunkin. Kirjoitinkin vanhatestamentillisista asenteista.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo Vastaus kommenttiin #8

Löytyisiköhän Josef Mengelen jäämistöstä tällaista piikkiä?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #19

#19. Taisi Pihlanto ihan itse tarjota piikkiratkaisua kohtulapsen lopettamismenetelmäksi.

Murheellista kyllä, mutta ehdotus kuuluu luonteeltaan selvästi ns. mengele-kategoriaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #21

#19 #21
Mengele tuskin tarjosi kivunlievitystä ennen kuin silpoi uhrinsa. Jos tässä keskustelussa esitetyt kauhutarinat abortista sikiön repisenä ulos pala kerrallaan olisi totta, sikiön saattaminen tätä ennen narkoosiin on pelkästään humaani teko.

Kannattaa ottaa huomioon, että abortti on Suomen lainsäädännön hyväksymä toimenpide ja osoitus periaatteen kunnioittamisesta, jonka mukaan naisella on oikeus kehoonsa. Kun abortin vastustajat eivät keksi tuekseen asiallisia argumentteja, he manaavat esiin Mengelinsä.

Käsittääkseni evankelisluterilainen kirkko hyväksyy laillisen abortin. Ulkoministeri Soini esiintyy maailmalla paavin asialla.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo Vastaus kommenttiin #26

"...humaani teko..." No...Professori Pihlanto voisi vaikka eläkepäiviensä ratoksi alkaa piikittämään kuoliaaksi kaikki epäonnisuneen abortoinnin jäljiltä sätkivät sikiöt. Ihan "ihmisoikeuksien ja humaanisuuden" nimissä!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #27

Huvittavan idioottimainen kommentti. Ei asiaa siteeksikään.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #10

Ehkä inkivisiittorien jäämistöstä löytyy jotain sopivaa ellei Mengelen jäämistöstä. Natseillahan oli paavi Pius XII siunaus toimilleen 20. heinäkuuta 1933 solmitun Vatikaanin ja Saksan Reichskonkordaatin perusteella. Ja paavihan on toedät varmaan kenen sijainen maan päällä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Abortissa päätetään ihmisen elämä. Pienen ihmisen juuri alkanut elämä.»

Mutta mutta. Jos kyseessä olisi ihminen, luulisi kristillisdemokraattien kiivaasti vaativan kirkollisia riittejä keskenmenneille sikiöille.

Sinällään katolinen kirkko on asiassa edes sen verran johdonmukainen, että suosittelee alkion hautaamista ja vanhempien siunaamista. Alkiolle ei siis anneta viimeisiä sakramentteja, eikä välttämättä mitään muutakaan. Katolinen kirkkokaan ei siten tässä suhtaudu alkioon ihmisenä.

Mites teillä siellä evlutissa, siunaatteko keskenmenneet alkiot haudan lepoon, "maasta sinä olet tullut ja maaksi sinun pitää taas tuleman", vai lähetättekö viattomat sielut ikuiseen kadotukseen ihan kylmiltään?

Epäjohdonmukaisuus kertoo, että oikeasti se kenkä ei puristakaan alkion ihmisyydestä vaan jostain ihan muusta.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

En kuulu evlut. kirkkoon. Minun kuollut poikani sai kristilliset hautajaiset vaikkei sotua taikka nimeä saanutkaan yhteiskunnan taholta. Hän kuoli kohtuun juuri ennenkuin syntyi 9kk:n ja yhden viikon ikäisenä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Pahoittelen perhettäsi kohdannutta onnettomuutta. Täysiaikainen sikiö toki ei ole sen vähempää ihminen kuin vähän aiemmin syntynyt.

Aborteissa ja keskenmenoissa kuitenkin puhutaan myös hyvinkin varhaisista alkioista, niinkin pienistä ettei paljain silmin oikein näe. Kyllähän abortinvastaisissa kannoissa puhutaan ihmisyyden alkamisesta hedelmöityksen hetkellä. Abortoiduille ja myöhemmässä vaiheessa keskenmenneille sikiöille todella saatetaan tehdä siunaus, kuten omalla kohdallasi, mutta en ole kuullut, että keskenmenon kohdanneille pienille alkioille tehtäisiin.

Ehkä alkiota tai kovin pientä sikiötä, joka näyttää ennemmin limaiselta katkaravulta, ei sitten kuitenkaan pidetä ihmisenä sitten kun sellaisen edessään näkee. Eikä ehkä houkuttele ajatus, että niitä pitäisi metsästää siivilällä aina tarpeilla käydessä.

Kuitenkin pitäisi, jos niitä oikeasti pidetään ihmisinä, eikö?

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo Vastaus kommenttiin #12

Minun mielestäni ihminen on ihminen hedelmöittymishetkellä. Jumala antaa ihmiselle hengen sielun ja ruumiin samalla kertaa. Sikiö kasvaa todella nopeasti ja esim. 14 viikon ikäinen sikiö on päästä peppuun 7cm mittainen.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #13
    «Minun mielestäni ihminen on ihmnen hedelmöittymishetkellä.»

Hedelmöittymishetkellä "ihminen" on 0,1 mm:n kokoinen, jolloin tarvittaisiin aika pieni siivilä. Keskenmeno voi tapahtua milloin tahansa hedelmöittymisen jälkeen – ihan vaikka jos ihminen ei kiinnity kohdun seinään kuten pitäisi. Tuolloin puhutaan jo 0,5 mm:n kokoisesta ihmisestä.

Heitä taitaa olla vieläpä paljon enemmän kuin abortoituja, sikäli kun keskenmeno tapahtuu 10 – 15 %:ssa havaituista raskauksista ja ehkä kolmaosassa kaikista. Suurin osa on siis noita hyvin pieniä ihmisiä, joiden poistumista (syntymää?) luonnollista tietä ei edes huomata.

Eikö näiden pienten ihmisten pelastaminen ole aivan yhtä tärkeää kuin abortoitujen? Mitä aiot tehdä asialle?

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo Vastaus kommenttiin #14

Keskenmeno on aina kuten lapsen kohtukuolemakin Jumalan käsissä. Meillä ei siinä ole mitään mitä voisimme tehdä. Jumala ottaa ja Jumala antaa. Kiitetty olkoon Herran nimi. Mutta abortti on täysin eri juttu; Jumala antaa mutta ihminen tappaa. Siivilöistä voit saivarrella maailman tappiin, mutta Jumala on se joka on ihmisen luonut ja Hän on se joka ihmisen kutoo kasaan kohdussa. Maailmassa on abortteja pilvin pimein kun Jumalan pelko puuttuu. Ja Raamatun mukaan juuri Jumalan pelko on viisauden alku.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #15
    «Keskenmeno on aina kuten lapsen kohtukuolemakin Jumalan käsissä. Meillä ei siinä ole mitään mitä voisimme tehdä.»

"Ei mitään" paitsi se siunaaminen lepoon, joka tehdään muillekin ihmisenä pidetyille, silloin kun kuolevat luonnollisesti eli "Jumalan käsissä".

Minusta ennemminkin näyttää, että alkioihin suhtaudutaan ihmisinä vain nimellisesti, mutta ei kuitenkaan vaivauduta huolehtimaan sen ihmisyyden tuomista seurauksista eikä velvoitteista. Alkioiden siivilöiminen epäilemättä olisi aika groteskia, mutta johdonmukaista.

Herää kysymys, että jos keskenmenneihin alkioihin ei suhtauduta ihmisinä, miksi abortoitaviin kuitenkin suhtaudutaan?

Ristiriita toki selittyy hyvin sillä, että abortilla kuten ehkäisylläkin on merkitystä naisten seksuaalisuuden ja elämän kontrolloinnin kannalta, jota politiikkaa halutaan pönkittää tarinalla pienistä ihmisistä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Osanottoni.

Aborttia ei tietääkseni tehdä Suomen lain mukaan yli 3kk ikäiselle alkiolle ilman painavia syitä koska siinä vaiheessa alkaa tulla sitä hermostoa sinne. Tuosta johtuen en pidä sitä aborttia siksi eettisesti ongelmana.

Sen sijaan pidän sitä asiaa ongelmana, että meillä näkyy näitä raskaana olevia känniprinsessoja baareissa notkumassa. Raskaana oleville alkoholisteille pitäisi saada joku pakkohoito tai abortti hyvissä ajoin. Nykyinen käytäntö mahdollistaa valtavaa vahingontekoa lapselle ennen kuin se on syntynyt.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Ylen uutisesta selviää, että lähes kaikki abortit (96%) tehdään nykyään lääkkeillä kotona. Lääkkeillä tehdyssä abortissa raskaus saa olla edennyt max 9.viikolle, joten käytännössä lähes kaikki raskaudenkesketykset tehdään hyvin aikaisessa vaiheessa.

Sama linkki kertoo, että Suomessa tehdään selvästi vähemmän raskauden keskeytyksiä kuin muissa pohjoismaissa.

https://yle.fi/uutiset/3-9909314

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Hyvä faktatieto, että lähes kaikki abortit koskevat käytännössä alkioita, eivät sikiöitä. Viikolla 9 puhutaan noin 3 cm:n mittaisesta "katkaravusta" ja suurin osa on siis jo sitä ennen. Siivilälle tulee käyttöä.

Artikkelissa myös tuodaan esille, että Suomen aborttilainsäädäntö on nykyisellään huomattavan tiukka ja aborttiin edellytetään vakavia perusteita.

Itse näkisin tiukan lainsäädännön sikäli ymmärrettävänä, että niissä suojellaan naisen mahdollisuutta saada omia lapsia elämänsä aikana, tilanteessa jossa nainen ehkä sosiaalisista syistä hätäisesti harkitsisi vastoin omaa etuaan ja tahtoaan tulevaisuudessa. Ongelmallista on suojelun holhoava elementti ja suoranainen tahdonvastaisuus, joka ei oikein ole ihmisoikeuksien mukaista.

Käyttäjän KimmoMattiAaku kuva
Kimmo Matti

Ottaen huomioon maapalloa uhkaavan ekokatastrofin,joka johtuu ihmislajin populaation räjähdysmäisestä kasvusta ja länsimaisesta kulutusjuhlasta, jokainen syntymätön lapsi on ekosysteemin kannalta torjuntavoitto.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Semmoinen huomio, että ne ihmisarvot saadaan vasta syntymän yhteydessä.

Ja ennen vanhaan sitten hoidettiin homma jälkiabortilla, että onhan se alkion tuhoaminen paljon ettisempää kuin jälkiabortti tai ihmiskunnan ja planeetan tuho.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Seksi on iloinen ja kannatettava asia - etenkin avioliitossa ja naimattomien kesken ja ottaen huomioon suojaikärajat. Abortti sen sijaan ei ole. Sen vuoksi seksi edellyttää vastuullisuutta, ts. ehkäisyä, ellei tarkoituksena ole lasten hankkiminen. Mikäli vahinko kuitenkin pääsee sattumaan, kannattaa aina harkita muita vaihtoehtoja, kuten lapsen pitämistä tai antamista adoptioon, ja abortti on sitten viimeinen vaihtoehto.

Fundisuskovaiset varmaankin tykkäävät kuunnella kauhukertomuksia sekä katsella ja levittää jossakin Jenkkilässä varta vasten kuvattuja videoita, joissa lähes täysiaikainen sikiö abortoidaan. Siellähän abortin saanee paljon löyhemmin perustein ja huomattavasti myöhemmässä vaiheessa kuin Suomessa. Suomessahan suurin osa aborteista tehdään heti ensimmäisten raskausviikkojen aikana ja lääkkeiden avulla, joten tällaiset videot eivät vastaa Suomen todellisuutta.

Niin, ja toivon ettei kukaan nainen joutuisi kokemaan aborttia, enkä etenkään rupeaisi syyllistämään ketään, kuten jotkut saattavat tehdä.

Ja ei, en halunnut lukea tuota blogistin siteeraamaa kertomusta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minua on aina ihmetyttänyt erilaisten fundamentalistiuskovaisten kiihkeä suhtautuminen aborttiin mutta ihmisten tappaminen sodissa ja erilaisissa nälänhädissä ja muissa katastrofeissa on vain Jahwen, Allahin t.m.s. johdatusta. Usein uskovaiset riittimiehet jopa kiertävät siunaamassa tappajia ja heidän aseitaan. Mutta naisen oikeus päättää mitä hänen ruumissaan tapahtuu, on kauhistus. Uskontoja, etenkin n.s. kirjauskontoja on vaikea järjellä käsittää.

P.s. tosin uskovaisten joukkoon mahtuu myös tolkullisempia mutta heitä pidetäänkin uskovaisemmissa piireissä maallistuneina, n.s. maailmassa elävinä ja siellä röhvääntyneinä syntisäkkeinä joita odottaa tuli ja tulikivi.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Voitko Jorma määritellä minulle muutamalla virkkeellä nk. fundamentalistiuskovaisen ja "tolkullisemman" uskovaisen selkeimmät erot?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Yksinkertainen määritelmä on se, että fundamentalisti tulkitsee jotain ikivanhaa tekstiä hyvin pitkälle kirjaimellisesti. Siksi esimerkiksi kaikki kreationistit ovat fundamentalisteja.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Karnaattu ehti jo tuossa ihan hyvin aloittamaan mutta jatketaan.

Fundamentalistiuskovainen lähtee uskontonsa dogmeista kirjaimellisesti ja pitää niitä totuutena riippumatta siitä, onko ne ja kyetäänkö ne todistamaan paikkaansapitäviksi.

Tolkullisempi uskovainen sen sijaan tunnistaa ja tunnustaa, että jos dogmi ei pidä paikkaansa parhaankäytettävissä olevan tiedon valossa, niin se ei todennäköisesti ole totta eikä hän siihen usko. Sen sijaan hän saattaa uskoa joihinkin muihin asioihin joita eivät samalla lailla ole kumoutuneita.

Ensinmainittu menee syteen taikka saveen uskonsa vuoksi koska hänelle maa on litteä ja sen neljään kolkkaan on kiinnitetty taivaankansi, jäniksen märehtivät, maailma 6500 vuotta vanha ja 4000 vuotta sitten kaikki paitsi Nooan perhe ja heidän kanssaan olevat eläimet hukkuivat kaloja myöten hukkuivat.

Tolkullisempi uskovainen sen sijaan tunnistaa luonnontieteen saavutukset mutta arvostaa nykyaikaan sopivia uskontonsa moraalioppeja mutta jättää noudattamatta tolkuttomat. Hän esimerkiksi arvostaa n.s. kultaista sääntöä mutta ei suostu kivittämään uskottomia aviovaimoja ja ehkä jopa sallii muiden ihmisten tulla onnellisiksi haluamissaan parisuhteissa sekä antaa ihmisten päättää itse mitä heidän keholleen tehdään.

Ensinmainitut ovat ehkä rehellisiä uskonnolleen mutta jälkimmäiset sopivat paremmin elämään muiden erilailla ajattelevien ihmisten kanssa. Ensinmainitut pysyvät uskossaan vahvoina mahdolliseen henkiseen kriisiytymiseensä asti kun taas jälkimmäiset pystyvät sopeutumaan muuttuvaan yhteiskuntaan. Ensinmainitut luopuvat uskostaan kertarytinillä kriisin kautta kun jälkimmäiset maallistuvat pikkuhiljaa.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo Vastaus kommenttiin #34

Miten mielestäsi Raamatun henkilöt kuten Mooses, Elia ja Jeesus; olivatko he fundamentalisteja vai tolkun uskovaisia?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #35

Kyseisten henkilöhahmojen tekemiset ja puheet ovat seemiläisen folkloristiikan sepitteitä joista on juurikin muodostettu noita e.m. dogmeja Raamattu-nimiseen antologiaan.

Mooseksen nimiin laitettu laki oli omana aikanaankin hyvin raaka vaikkei tavaton ja ainutkertainen. Sen vetäminen jonkinlaiseksi ohjenuoraksi nykyajan eloon on tolkutonta.

Samaten nuo kaksi muuta mainittua ovat Raamatussa kuvatussa muodossa fiktiivisiä roolihahmoja. Heidän tolkullisuuttaan ihmisinä on mahdoton arvioida koska he mahdollisina inhimillisinä olioina ovat hautautuneet dogmaattisten legendojen alle.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #35

Jumalallisessa johdatuksessa kansanmurhaa tekevä.. Tolkun uskovainen?

Toimituksen poiminnat